Egyedi pörkölőgép

Egyedi pörkölőgép

A bemutatkozó részben már említettem, hogy a műhelyemben egy egyedi gyártású pörkölőgép található, aminek pár szóban ismertetem most a történetét és működési elvét.

A kezdetek

Miután realizáltam, hogy saját magamnak kell megpörkölnöm a kávét, hogy igazán friss legyen és kipróbálhassak egy típusú kávén többféle pörkölést is elkezdtem kutatni, mivel is tudnám ezt megtenni, majd a választásom egy kukoricapattogtató gépre esett. Ez a kis masina úgy készíti a kukoricát, hogy a kamrájában, ahová a kukoricákat helyezzük, annak az oldalán fúj be forró levegőt, így örvény keletkezik és ez az örvény megfogatja a kukoricaszemeket. Pont ez az, ami a pörköléshez is kell, a kávészemek minél egyenletesebben kapják a hőt. Ez elkezdeni jó volt, de kicsi is volt és távolról sem professzionális, komolyabb beavatkozási lehetőség nélkül szemléltem a kávék pörkölődését.

Ezt követte már egy komolyabb gép, ami szintén villanyfűtésű volt, méghozzá egy halogénizzó által.  A kávé keveredését, egy Mazda 323-as ablakemelő motorjával oldottam meg, ami egy keverőlapátot hajtott meg a pörkölő alján. Ez a gép már bármilyen hihetetlen is, de versenyképes kávét pörkölt, bármilyen itthon kapható prémium kávéval összevetve. Ekkor már egyre több ismerős, barát, családtag próbálta ki a kávémat és kértek tőlem rendszeresen, ekkor született meg az ötlet, hogy építeni egy ipari méretű gépet.

Működési elve, paraméterek

A tradicionális pörkölőgépek, másnéven dobos pörkölőgépeknél van egy henger alakú forgódob villanymotorral meghajtva, amit általában gázzal (de lehet villannyal, fával is) fűtünk kívülről. A hő felfűti a dobot, ami átadja a hőt a folyamatosan forgásban lévő kávébaboknak. A pörkölés szabályzását a gázfűtő erősségével és a szellőzők nyitásával zárásával lehet elvégezni. Ez kicsit nehézkesebb a villanyos vagy a fás változatnál.

Az én gépem egyedi tervezés alapján kóracélból készült, 3kg-os pörkölőgép. A fűtésért 4db kerámia fűtőszál felel, amik a pörkölőgép belsejében helyezkednek el, tehát a kávébabokat direktben fűtik, erősségük feszültségszabályzóval változtatható, melyre azonnal reagálnak a fűtőszálak, azonnal érzékelhető a hőmérséklet változása szabályzáskor.  Az egyenletes hőeloszlásért egy belső keringető ventilátor felel, hogy az égéstérben teljesen homogén legyen a hőmérséklet. A kávék keverését egy ipari villanymotor hajtotta keverőszár végzi, így teljesen egyenletes pörkölést tudok elérni. Ami fontos még pörköléskor, az a folyamat végén történő mihamarabbi hűtés, hogy ne pörkölődjenek tovább a babok a kívánt mértéknél. Erre a célra egy nagy teljesítményű ventilátorral működő hűtő berendezést gyártattam, ami a durván 210-220 fokos kávét 1 perc alatt hűti le szobahőmérsékletűre.  Az egyenletes hőeloszlás fűtés közben, az állandóan gyors mozgásban tartott babok, a könnyű szabályozhatóság és a gyors hűtés eredményezi a kiváló minőséget és azt, hogy ezzel a technológiával ugyanabból az alapanyagból más és más ízeket is elő lehet csalogatni.